Kirjan ja ruusun päivän tapahtumia
Kirjan ja ruusun päivänä on perinteisesti tapahtumaa ympäri Suomea, kaikenikäisille. Kirjailijoita vierailee tapahtumissa kertomassa uutuuskirjoistaan tai lukemassa runoja, lapsille löytyy hauskaa tekemistä ja satujen kuuntelemista. Tänä vuonna vietetään muutenkin Kirjan vuotta, joten aika on mitä parahin erilaisille tapahtumille ja kirjamessuille. Aina voi oppia uutta ja kiinnostua uusista asioista, joten jos ei ole vaikka ennen lukemisesta välittänyt, voi tänä vuonna olla hyvä hetki kokeilla uudestaan. Kirjan vuonna edistetään kirjan ja kirjallisuuden asemaa ja kirjojen lukemista.
Kirjan vuosi
Kirjan vuoteen liittyy tapahtumia, kuten Iloa kirjasta -tapahtumissa museoissa eri paikkakunnilla, jota vietetään sopivasti Kirjan ja ruusun päivänä 23.4. Kirjan vuosi kutsuu mukaan tekemään näkyväksi kirjallisuuden arvoa ja merkitystä yksilölle sekä yhteiskunnallemme ja tietysti innostamaan kirjallisuuden pariin. Kirjan vuosi luo myös kulttuuritahtoa kirjan hyväksi.
Tilastotietoja lukemisesta Suomessa
Tilastotietojen mukaan kirjoja ostetaan enemmän kuin kymmenen vuotta sitten, mutta hieman vähemmän kuin viime vuonna. 77 % suomalaisista ostaa vähintään yhden kirjan vuodessa. Kotimaista kaunokirjallisuutta ostetaan eniten, mutta käännetty kaunokirjallisuus tulee ihan heti perässä, ja sitä ostetaankin vuosi vuodelta enemmän. Myös suurin osa kirjojen ystävistä ostaa kirjan itselleen, lahjaksi reilusti vähemmän. Noin puolet ostajista päättää ennen kirjakauppaan astumista minkä kirjan hankkivat. Puolet yleensä haluavat ostaa jonkin kirjan mutta päättävät vasta kaupassa. 81 % ostajista valitsevat kirjansa sisällön aiheen mukaan, toiseksi tärkeintä on kirjailija. 21 % kirjoja ostavista henkilöistä on suurkuluttajia, eli he ostavat vuoden aikana enemmän kuin kymmenen kirjaa. Suurkuluttajat tekevät 54 % kaikista vuoden kirjahankinnoista. Kirjoja ostavat henkilöt myös tilastollisesti lukevat enemmän lehtiä, käyttävät internetiä ja kuuntelevat radiota kuin kirjoja ostamattomat henkilöt.
Kirjallisuuspalkintoja
Kotimaisten romaanien tärkein kirjallisuuspalkinto on Finlandia-palkinto. Suomen Kirjasäätiö jakaa tunnustuksensa suomalaiselle kirjailijalle ansiokkaasta romaanista, ja se on arvoltaan 30 000 euroa. Vuoden 2014 palkinnon voitti Jussi Valtonen teoksellaan He eivät tiedä mitä tekevät. Kuvastaja-palkinnon jakaa Suomen Tolkien-seura vuosittain parhaalle suomalaiselle fantasiakirjalle. Palkinto jaetaan edellisenä vuonna ilmestyneelle kirjalle, vuoden 2014 voittaja oli Helena Wariksen Talviverinen. Tähtivaeltaja-palkinnon saa vuosittain paras suomeksi ilmestynyt science fiction -kirja, ja sen valitsee raati joka koostuu tieteiskirjallisuutta hyvin tuntevista toimittajista ja kriitikoista. Vuonna 2014 voittajaksi valittiin Peter Wattsin Sokeanäkö. Vuoden johtolanka – palkinto myönnetään (nimestä varmaan jo arvaatkin) parhaalle suomalaiselle dekkariteokselle. Palkinnon voi myös saada elokuva, kuunnelma, tv-sarja tai tutkielma, sen ei siis välttämättä tarvitse olla kirja. Vuonna 2012 palkinnon sai Pekka Hiltusen Vilpittömästi sinun.